When this young Toronto family asked us to help re-imagine their backyard, they knew they wanted to channel the feeling of being up north. 

 
 

Several improvements were made to the original facade, such as the removal of the windows' faux muntin bars, and the addition of oversized Loewen terrace doors. The foundation of the space is Kebony decking, which provides unbeatable performance and warmth.

 
 
 

Shelter from the storm
A sandblasted tempered-glass roof provides protection from the elements while letting light through. Our custom live-edge teak and aluminum dining table and bench with suspended beaverstick chandelier encourage large gatherings.

 
 
 

Kiss the Chef
We gave the backyard just enough of a kitchen to be self-sufficient on those days when you just don't want to be inside. It's a griller's dream with gas and wood fired systems. The cabinets are reclaimed wood cladding over Baltic birch and feature Blumotion quiet-close slides. Granite and barnboard complete the cooking centre.

 
 
 

I think I might lie down
Reclaimed barn rafters and Sunbrella overstuffed cushions make the 8' oversized chesterfields the perfect place to lounge between dips. Background: Outdoor shower.

 
 
 

Anyone for tennis?
In the background, a table tennis court sits atop synthetic turf that's perfectly level with the decking and natural cedar mulch surfaces. To the right sits the pavilion, whose mirror, reclaimed chalkboard slate and gray barnboard pull visual interest to its polished concrete enclosure. On its roof, a solar water heating array extends the season and keeps heating costs down. In the summer, no gas heat is required.

 
 
 

A little piece of Scandinavia
A toasty sauna for the winter and shoulder seasons. The walls and floor are reclaimed western red cedar, while the bench slabs are clear eastern white cedar and wide enough to lie down on comfortably. Reclaimed chalkboard slate provides a mountain motif. LED lights on a dimmer allow for lighting to be dropped to just above zero. The lights and temperature can be controlled from the comfort of the house. The ceiling is R60 insulated and the walls and underside of benches are R30.

 
 
 

Take Five
The lavatory continues the theme with
reclaimed slate and barnboard, standing dead hemlock plinth, in-wall cabinet for 6"-deep storage, and polished concrete maintenance-free floors.

 
 
 

Canon ball!
The granite 'hard heads' or 'erratics' were chosen based on a model to allow one to ascend to the 'pride rock' at the top for trick moves into the 11-foot-deep organically shaped pool. The rocks house an integrated waterfall.

 
 

A little slice of heaven
Fully adjustable low-voltage lights help set the mood and keep things safe.


Before & After
Slide the bar left/right to reveal the transformation.

 

Facing South

 

Facing North


Time lapse
Watch the project unfold in 30 seconds.

 
 
 
 
/*~~Image Slider~~*/ /*~~Unknown~~*/ /*~~Skills Bar~~*/